Thursday, July 31, 2008

kucu kucu hota heii...

yabedabedu...
puan boss takde ni..mungkin dlm 2 minggu ...
seminggu dia g cuti² jmp shah rukh han..
seminggu lagi plak dia ada hal lain....
wah, gile syioookk aku dibuatnya..

tp tuh la..
smp hati puan boss tak ajak aku sekali pg cuti jmp shah rukh khan..
dah la dia tu idola aku....
sedih betul rasanya..
tp xpe la..aku redha..
kene la sedar sapa aku ni kan..
aku kan hanya sebutir eh seorang jaga sahaja di opis ni..
*nasib badan*

neway, selamat bercuti²an kat puan boss..
puan boss enjoy la habis² kat sana yer..
tp jgn lupa beli buah dada tangan tok saya..
ala..mcm tak biasa plak..

pastu, puan boss tok sah risau pasal opis n keje² ni..
nnt pepandai la saya handle..
lagipon dah lama saya tunggu peluang puan boss cuti panjang mcm ni..
sbbnya saya rasa nak tumpang buat party kat ofis ni..

sesapa yg nak join aku party kat ofis ni..
sila tinggalkan no tpon dan nama..
nnt aku kasi invitation kad..

pertama sebelum terakhir..

CIUM PIPI AYAH SEBELUM CIUMAN TERAKHIR.....
saya terima info ni dari rakan,sesetengahnya malu untuk cium keduanya semasa ada hayat ayah,ibu mereka
setelah keduanya tiada terasa menyesal


Ayah aku baru meninggal 5/8/2002..3.25pm. Apa yang aku tuliskan sini adalah
untuk mereka yang masih lagi ada orang tersayang, untuk terus menyayangi
dan berjasa sebelum menyesal. Kematian abah amat meninggalkan kesan yang
mendalam apatah lagi meninggalkan mak yang kesorangan.
Anak-anak semua dah besar...kerja semua jejauh. Hidup ini seolah tiada
erti....selama nie setiap suka duka.... pasti telefon dan maklumkan pada
mak dan abah. Kalau naik gaji... dapat keputusan bagus dll...pasti telefon
mereka sepuya mereka gembira. Kalau boleh mahu terus berada di perak
menemani mak yang terus menangis.

Syukur, abah mati dipelukan mak yang mengucap dua kalimah syahadah...di
telinga kirinya....dan aku ketika itu mengucap ditelinga kanannya...... ini
adalah kali pertama aku melihat kematian....masih terbayang....abah
memandang jauh kehadapan dan mata nya ke atas.... sambil mengucap dan
memejamkan mata.Sungguh cepat dan tenang...semoga roh abah ditempatkan
digolongan yang beriman. Syukur sembahyang jemaah abah lebih dari seratus
orang...syukur abah dikebumikan dengan selamat.

Sejam sebelum kematian ....sempat berbual dengan abah. Abah kata kalau nak
belikereta tunggulah 2005. Bila time AFTA nanti kereta honda jatuh
harga.Boleh lah bawak mak berjalan.
Waktu tu abah dah sihat... dah selera makan.

Pastu...
abah suruh esok pergi buat kad pengenalan baru. Sebab abah dan Mak baru
ambil kelmarin. Abah kata sehari jer buat. Tak payah ambik gambar kat kedai
gambar. Diorang guna digital kamera kat office jer. Tapi abah kata jangan
pakai baju putih. Nanti gambar tak clear. Tapi tak sangka esok nyer aku
pergi sana bukannya utk buat kad pengenalan

aku.....sebaliknya buat sijil kematian abah.

Apabila Izrail datang mengambil nyawa....kita tak boleh mencepat atau
mengajak walau sesaat. Sampai sekarang masih terbayang keadaan abah masa
tu.Tapi macam tak sangka. Abah hanya tengok atas dan tutup mata. Badan
tidak bergoyang walau seinci. Abah cuma nak baring. Sambil mulut mengucap
dua kalimah syahadah.

Pertama kali.... pergi ke rumah mayat jenazah.
Pertama kali.... naik van jenazah,
pertama kali.... buat sijil kematian,
pertama kali.... tak tidur 2 hari,
pertama kali..... asyik menangis,
pertama kali.... menimbus kubur,
pertama kali.... menjirus air mawar,
semuanya pertama kali...........
Dan pertama kali.... juga takkan jumpa abah lagi.

Aku memandikan abah.......memasangkan kain ihram sebagai kain kapan. Ketika
ditutup muka abah, aku mencium dahi.....pipi kanan.... pipi kiri.....dan
bangun....tetiba hati aku ingin terus mencium lagi... aku membongkokkan
kaki dan mencium dahi nya semula. Ciuman ini adalah ciuman terakhir. Semasa
kecil aku salu cium abah.Tetapi apabila dah besar sudah lama tidak mencium
pipinya.

Ya Allah..tuhan segala alam... aku dan abang mengangkat
jenazahnya............dan mengebumikannya. hati ini sayu mengenangkan
pemergian abah yang tercinta.

Mak hanya memandang dengan air mata sayu....penglihatannya kosong......
setelah 36 tahun hidup bersama abah......kini tinggal seorang.

Selaku seorang anak.....aku tahu bagaimana kasih seorang abah. Abah seorang
pendiam...... sabar.. dan alim.... Jemaah masjid...bendahari masjid.....dan
pelbagai amanah kebajikan
dilakukannya.

Aku selama ini tidak pernah meluahkan kasih kepada abah secara terus
terang..Memang sayang abah... cuma... dengan abah saya hormat dan memendam
kasih saya.....Lainnya pula dengan emak...yang sentiasa berterus terang....
seringkali tidur di peha.

Kelmarin, aku baca dairi abah.Tak sangka abah pun tulis diari.
Tiada apa yang ada dalam dairi itu melainkan perkara anak-anak nya.
Semuanya berkisar tentang anak-anaknya .Aku sendiri tak ingat bila aku beli
kereta.

Tapi abah catat..18 February..rizal beli kereta satria hijau 1.6..... abah
catat setiap kali anak nya telefon beserta waktunya. Sekali tu jam 1.00
pagi aku telefon dari KL.....abah pun catat. Semuanya abah catat berkenaan
anaknya.

Abah catat rizal balik jam 2.00 tengahari bawa keropok. dll.......Abah
catat Kak Se keguguran..... Abah catat Shaifol (abang sulung) ke
KL......menangis kami semua bila baca dairi tue.....

Abah sayang anaknya..... tak pernah tunjuk...sebab abah lebih suka mendiam
dan tidak bercakap pasal orang.Begitu juga dengan orang lain ayah hanya
banyak cakap pasal ilmu agama dan berkenaan anak-anaknya sahaja.

Ada kawan kampung abah baru nie cakap "Abah kamu masa hidup salu cakap
pasal anaknye. Sorang keje sana sorang keje sini. Dia bangga ada macam
korang". Tapi jauh di sudut hati aku, aku masih terkilan sebab aku salu
fikir... aku...bukan anak yang baik.

Abah memang suka tulis. Kalau fail atau dokumen pasal kereta, rumah,
bil,kedai dll memang semua tersusun.. Aku terjumpa buku nota kuliah subuh
abah yang terbaru..... catatan terakhir yang abah tulis "hati orang beriman
sentiasa ingat kubur"

abah gariskan perkataan ingat kubur.... dan kami bersyukur bahawa abah
sememangnya telah bersiap sedia untuk meninggal.

Dan menyerahkan kepada Allah untuk melepaskan seksaan di kubur dan api
neraka. Abah memang suka budak kecik...pantang anak saper pasti dia
dukung...bawak berjalan....... cucu-cucunya setiap kali balik pasti nak
tidur sama.
Kini semuanya tiada.

YaALLAH....
aku tak tahu bagaimana kehidupan utk diteruskan...tanpa Abah.......baru
bercadang nak balik dan bertekad bonus tahun nie nak kasi abah seribu mak
seribu... tapi Allah lebih menyayangginya... abah meninggal 5hb..tidak
sempat merasai bonus pertama anaknya yang baru masuk 10hb Ogos 2002.Kali
nie tak sangka bonus banyak digunakan untuk majlis tahlil dan batu nisan
untuk abah.

Tok Imam ada cakap kat kami.... "kubur ayah dikorek... pastu
ditanam...tanahnya masih penuh kat tepi.... terlebih tandanya seorang yang
pemurah....sedangkan ada sesetengah kubur dikorek pastu ditimbus semula
masih tak cukup tanah." "abah kamu wajahnya senyumnyer walau pun dah
meninggal"
"Abah kamu waktu dimandikan dah bersih...tak der kotor najis pun takder"...
perkara itulah menyedapkan hati kami.... untuk jadi seperti abah.....

Sembahyang Jumaat minggu sudah di Masjid..... aku memulangkan semula duit
masjid dan buku akaun yang abah pegang selaku bendahari. Sambil mengira
kutipan Jumaat hari itu tok imam dan bilal turut menangis.... "Dulu abah
kau yang tolong kira pastu tulis kat white board tu".........

Ini semua membuat aku rasa terpanggil untuk kembali ke kampung walau kerja
apa sekali pun....


YaAllah...
sesungguhnya kematian ini memberi hidayah pada aku .....
Talkin buat abah masih segar...
"Wahai Polan Bin polan...ketahuilah kamu bahawa mati itu benar, kiamat itu
benar, Allah itu benar" dan, kita yang hidup akan pergi juga.... Lelaki
berat tanggungjawabnya.....
suami menanggung dosa isteri dan anak-anak.... isyaAllah selaku anak-anak
kami telah dibekalkan ilmu agama.

Cuma...aku kini telah lupa untuk mengamalkannya sejak mula bekerja setelah
terlupa dgn nikmat Allah.. Mak juga seorang yang solehah.... saya yakin
Allah maha pengampun dan maha bijak sana dalam menentukan Al -Mizan..

Dulu mak dan abah tiap waktu ke Masjid dekat rumah berdua..... tapi
sekarang nie mak kata mak takut nak ke masjid seorang diri takut tak tenang
hati teringat abah.
Inilah perasaan aku sekarang. Buat korang yang masih ada....
jadikan iktibar...... Cium pipi ayah sebelum ciuman terakhir.
Dan curahkan kasih sayang tanpa selindung.

Tunjukkan......

**Sayangi lah orang tua mu selagi mereka masih ada.....

Renungilah bingkisan penting ini dengan lebih jelas melalui Buku Wahai Ibu!
Wahai Ayah!,
Ia menceritakan segalanya tentang ibubapa dan kita, menurut kacamata Islam


psss:sgt sedih n syahdu ok email ni..da la tgh rindu kat abah aku ni..papepon al-fatihah..

Wednesday, July 30, 2008

kuda ku lari gagah berani...

orang kata, kalau kita mimpi ular,
maknanya kita da nak kawen..

pastu org kata kalau kita mimpi ada gg kita patah,
maknanya ada sedara mara dekat or jauh yg nak meninggal..

tp kalau kita mimpi jumpa kuda mati pulak cemana ek?
apa maknanya ek??

aku bukan apa...
bole pulak mlm td aku mimpi apa ntah..
pastu tetiba ada kuda mati plak..
hishh bengong sungguh..
agak² nya korang ada idea tak apa petanda mimpi tu..
kalau petanda baik, aku nak la get ready apa²..
kalau petanda tak baik, harap² dijauhkan la....

Monday, July 28, 2008

harimau...

masa dajah 1, aku pna nangis kat sekola..
selekeh kan aku?
aku bukannya apa..
time tu aku takot kat abang kantin tu..
ada ke patut masa aku beli makanan masa rehat, dia kenyit² mata kat aku..
tu yg aku nangis tu kononnya..
cuba sekarang kalau org kenyit mata kat aku, mau aku pg kat dia n terus cium pp dia..(haih, tu pon kalau dia ensem la kan)
hishh gile mengada...

dajah 1 - dajah 3 aku sekola kat sek ren. raja muda sec 4, s.alam..
sbbnya time tu family aku dok sec 10..
pastu pulak uma nenek aku belah abah plak kat sec 4 je..
so selalu la pegi uma nenek...

ada 1 hari tu, kitorang sefamily g uma nenek..
pastu tetiba nenek tanya kat aku depan2 abah n mak..
nenek tanya kenapa aku nangis kat sekola..
perghh gile kecut aku dibuatnya..
ye la, kalau abah tau confirm kene piat kan..
then aku ambil keputusan tak jawab je soklan nenek tu..
pastu plak, aku dgr nenek becerita kat abah yg ada cikgu cerita kat nenek yg aku nangis kat sekola..
perghh..gile cepat betul tersebar cerita panas tu kan..
mana taknya bole dikatakan semua cikgu tu kenal aku ni anak sapa, cucu sapa..
perghh, rasa mcm anak raja je kan...
hahaha..
ekceli, arwah atok (abah-abah) dulu cikgu..so dorang kenal la aku ni cucu sapa..lgpon kadang2 masa kekanak ribena tu, selalu ikut montot atok kalau dia g memana...

then bila balik uma,
abah panggil aku..
dia tanya leklok kenapa aku nangis masa kat sekola..
aku pon jwab la, sbb mak takde teman masa rehat..
pastu abah ckp la, mak banyak keje..lgpon takle nak teman tiap2 hari..
so kene berdikari sendiri..
abah kasi warning jgn nangis lg..
kalau nangis, abah suh berenti sekola aje..
heheh..

esok² tu balik je sekola aku akan disoal selidik dek mak ngn abah..
dorang sure akan tanya aku nangis ke tak kat sekola..
harusla aku jawab tak nangis kan..
kalau tak, mau aku di sesuatu kan...
abah ni lain sikit, dia susah nak marah..tp sekali marah..sendiri mau hengat
(turun perangai ni kat aku)
so terselamatlah aku kan...

satu hari tu...
balik uma nenek lg..
dah katanya dekat kan..
tu yg selalu jgk balik uma nenek..
so tgh sebok memainkan diri ...
tetiba nenek tanya,

nenek : sha, nangis lagi ye kat sekola..

aku : mana ada nek...

nenek : boboi bg tau nenek td, sha nangis kat sekola

perghh...boboi ni mmg cari pasal..ekceli boboi ni jiran sblh uma nenek..dia sebaya n sekelas ngn aku..so dia lah dalang rupenya..

masa balik je uma..
abah terus panggil aku ajak duduk kat buaian..
abah tanya kenapa aku tipu ckp tak nangis kat sekola..
aku diam je..
yela, time tu mana aku reti nak menjawab...
then harus la abah bising2...
pastu abah tanya aku nak sekola ke taknak..
kalau nak sekola jgn nangis2 lagi..
kalau abah tau kamu nangis kat sekola lagi..
abah anta kat bukit cerakah tu..biar harimau makan kamu....(sec10 tu kan dkt ngn bukit cerakah)
bila aku dgr harimau nak makan aku...........
harusla air mata aku ni kuar terus kan
gile takottt aku kene makan dek harimau..

lepas abah ckp mcm tu..
abah terus masuk uma, then aku pulak g umah mak angkat aku selang 2 pintu..
ekceli dia tu jiran aku..dia tade anak pempuan..so dia anggap aku mcm anak dia la..
so since kecik aku mcm rapat ngn dia..
aku pon da panggil dorang mak cikgu n abah cikgu..dorang ni pon cikgu tp cikgu sekola lain..

sesampai uma mak cikgu..
aku ketuk pintu..
then bila dia bukak pintu,
dia tgk aku nangis..
terus dia tanya kenapa..
aku pon ckp la..

aku : abah nak anta along pegi bukit cerakah, nak suruh harimau makan along..

mak cikgu: kenapa pulak abah nak suh harimau makan kamu?

aku : sbb along nangis kat sekola..abah marah..

OoOOo silap kamu la tu..
xpe, meh mak anta kamu balik dan marah abah kamu tu..
ada ke patut nak suruh harimau makan anak dia sendiri..

pastu bila makcikgu da anta aku balik
makcikgu marah abah..
sbbnya ada ke patut dia nak suh harimau makan aku..
dah la aku ni comel budak² lg..mana bole takot² mcm tu...

since lepas tu, aku da tanangis lg kat sekola..
sgt takoottt woo kene makan dek harimau..
pastu pulak kalau masa beli kat kantin, kalau abg yg dok kacau2 tu ada,
aku terus tajadi beli makanan..
hahah gile ntahapa²..
mengong sungguh

Sunday, July 27, 2008

cuti-cutian..

arghh!!!
mls gile nak keje arini..
pagi tadi mak kejut suh siap g keje pon, liat gile nak bangun..
lepas patblas kali mak ketuk pintu,
baru aku bangun n bg tau yg arini aku nak MC gamaknya..
pastu aku tu masuk bilik n smbg tido..

heheh..

pkl 730 tesedar n terus siap2 utk pg keje..maknanya tajadi MC..
hah, ni mmg tebiat aku kalau tak cukop tido sbnrnya..
mmg la da cuti lama..
tp rasa mcm tak cukop rest aje..
setiap ari x melekat kat uma..
start from jumaat smp la ahad asik merayap..

meh aku cite apa ektibi aku since jemaat smp ahad ..

ari jemaat tu ekceli ada benda nak kene uruskan ngn mak..
benda nak diuruskan kejap sahaja,
tp disebabkan da plan nak bawak mak g soping kononnya lepas tu,so aku suh mak cuti jgk..
kalau tak mak nak halfday je..
aku ajak mak g jln tar & kwsn sewaktu tu je..lgpon nak cr kain utk baju raya..:)
(pegh! puasa blom, tp sebok raya..eh, aku punya suka la kan..ekceli, raya² b4 ni asik la membeli baju kurung readymade, rasa mcm x bes..sbbnya da la beli lastminit..xde choice sgt..so kalini kononnya dgn harapan nak raya penuh gahhhh la kan..)
lepas 1 kedai ke 1 kedai kitorang masuk..

then abis kat jln tar tu, g sogo plak, then masuk pertama then masuk maju junction..seronokkan..
tp kesian jgk kat mak..sbbnya kaki dia bukan bole jln jauh2 sgt..

tp dia kata takkisa..layankan aje..
tu pon byk kali kitorang stop n rest..
kalau tak asik tergelepok je kaki mak tu..

dr pkl 11 am ke 6pm kitorang ada kat situ..
gile lama...

smp ruma dlm pkl 7 gitu..
pastu siap2 anta adik g tuition plak..
siang tu da janji ngn si eli nak g downtown danau kota..
so aku sms tanya dia jadi ke tak..

dia kata jadi..
nak ikutkan kaki, mmg tak larat nak jln2..tp kalau x jd, abisla ilang macho aku kan..
so pon aku ok aje..lgpon aku mmg da lama nak g sana..cuma tade kesempatan je..
dlm pkl 9++ gitu dia jemput then terus menuju g nz dulu..
sebabnya time tu rasa mcm kebulur..
around 11++ mcm gitu baru gerak dr nz ke danau..


pusing2 kat danau smp pkl 1 je kot..
gile ramai orang..(dah gaji kot dorang..)
time tu serius lutut +kaki+tapak kaki semua da sakit..
nak ckp pon tak larat..

tp aku tetap gagah perkasa nak pusing smp abis..
alang² menyeluk poket, biar abiskan aje duit² tu ..(eh, peribahse x paham bahse kot ni..)
pkl 2 smp uma then terus tido smp esoknya....

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
sabtu tu pulak..bebangun tido
hajat dihati nak kuar g sg.wang..
tp serius tak lalat eh larat..
so siang tu duduk2 aje kat ruma..
eh, tipu la duduk2 je kan..

sudah semestinya aku tido sahaja..
gile kebas kaki aku..serius tak tipu wei..

lama gile dah tak buat ektibiti merayap tak hengat dunia ni..
masa memudi dulu selalu la..tp skrg ni, jarang sama sekali..
bukannya apa, da tatau nak g mana kat mesia ni..(ada rasa mcm nak kasi aku penampar x?)

mlm tu pulak lepas maghrib,
kitorang sefamily g kajang..

ada makan² ngn family side abah(kitorang still rapat, even abah tade)

weh, layan pic la ek...tade idea plak nak cite..
tp xbyk pon..

mcm lupe plak nak snap2 bila da bersembang tu kan..

mata merah?pahal ntah.masa ni, aku ngn mak dah siap..
kitorang dok tunggu anak² bujang yg tengah besiap kalah perempuan!

malam tu rasanya dkt 25 org kot family members yg ada..
ramai but still ada yg tadapat join dinner mlm tu..kalau x lg bes..

tu kupu²..baru form 2. nak kenal?

diantara kupu² perempuan..

kitorang lepak2 situ smp pkl 11 je kot..
then gerak balik uma masing²..
seronok gile dpt kumpul mcm ni sesekali..
tp yg x besnya, aku asik la di tanya soklan yg cepumas...
adoiii..papepon thnxx to nenek coz belanja malam tu..
(nenek, nnt saya tunaikan permintaan nenek tu yer..)

smp uma pkl 12, then terus tido..
nikmattttt...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ha, ni plak masa ari ahad..
aku ikut mak g wedding kazen dia kat d'sara..
then lepak kat uma org kawen tu smp pkl 2 gitu..
pastu, bila balik tu..mak balik ngn adik je..
yg aku plak, kuar ngn sepupu aku g midvelly..

dr pkl 4 smp pkl 9 kitorang dok melilau dlm midvelly..
then masa balik singgah pandan jaya makan durian durian pulak..
time tu da taklarat sbrnya..otak pk nak tido n malas nak keje..
sesampai uma pkl 10+ memandi n terus tido smp kepagi...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
hah tu semua diantara ektibiti yg aku buat masa cuti tu.
tade la meriah mana pon..
tp aku happy...

Thursday, July 24, 2008

babai

ekceli smlm masa blk keje, puan boss mintak aku dtg awal arini..
dia suh aku prepare doc utk meeting kejadah nya
ishh, da tau nak meeting bukan nak suh prepare awal² ..
suka suh last² minit ..
igt aku robocop agaknya..
tp nak wat camne, aku kan pekerja..dia boss..
so apa lah kemampuan aku nk lawan dia balik...
nasib ko la niesa....

arini aku smp ofis mcm biasa jgk..
pkl 8, sesampai terus buat benda yg dia nak tu..
terkangkang jgk la..sbbnya banyak benda nak kene buat..
masatu 70% nak siap, puan boss pon smp..
sesampai je dia terus tolong aku..tp bukan tolong buat keje..
cuma tolong tgk sahajo..
ehhehe..

dlm 945 mcm tu, semuanya siap..
then puan boss nak gerak g meeting da..
elok je puan boss nak kuar pintu,
then dia sound aku...
niesa, jap g pegi balik la..
tade apa dah..
hahah, aku hanya mampu tersenyum smbl ternganga..
gilo apa nak suh aku balik pkl 10 ni..
nak g mana je pon?
da la uma jauh..naik tunggu public transport lg..
hishhh...

da beku otak aku tatau nak buat apa..
dah pkl 330 ni, aku rasa aku nak balik la...
babai kengkawan..
babai eli...
keje rerajin ye korang...

pstt...esok pon aku cuti...

Wednesday, July 23, 2008

999

malam td dlm pkl 12 gitu, baru nak terlelap,
tetiba mak ketuk pintu bilik aku..
aku pon bangunla n bukak pintu tanya kenapa..

aku : napa mak?

mak : mak takut la..mak dgr kat atas bumbung bilik mak tu mcm ada org jalan..

aku : hah? tikus kot, xpon kucing..along pon selalu dgr dr bilik ni..

mak : xla, lain bunyi nya..

aku : ish, xkan la org nak msk uma kita.bukan berharta pon kita ni.dah la, mak g masuk tido..tade papenya la.
along ngntuk ni..

mak : eh, kamu tido bilik mak la mlm ni..

aku : ala, malas..sempit la..adik tu da la ganas..(adik aku yg umo 15 tu still tido ngn mak)

mak : muat..

aku : oklah...(aku pon bawak segala bantal yg ada..)

pastu bila da baring,
tetiba aku teringat nak bawak masuk bilik segala bagai pisau, parang, gunting yg ada kat dapor
ye la, utk keselamatan kan..
so aku pon ajak mak teman g amik kat dapor..

lepas masuk je bilik,
aku pon baring n terus nak tido..
tp xle lelap plak mata ni ha..
smbl baring² tu aku dok la pasang telinga kot² ada lagi ke tak bunyi benda tu..
bukannya apa, kalau ada dgr bunyi tu, bole aku buat kesimpulan tu bunyi apa kan..
kalau betul org, aku tipon imam polis..
kalau kucing ke, apa ke aku bole aa aku tido ngn lenanya..
tp tunggu punya tunggu tade jgk..
atlast aku tertido sendiri..

dlm pkl 2 gitu, adik aku yg si bab tu balik dr mana ntah..
time tu mak bgn n kuar bilik n sembang ngn dia..
aku still penjamkan mata smbl pasang2 telinga..
then lepas je bab masuk bilik dia, mak pon nak smbg tido..
elok je mak nak baring, tetiba mcm dgr bunyi alarm kete..
then aku tanya la tu bunyi alarm kete sapa..
mcm tak penah dgr pon..
then mak kata dia pon tatau..
tp bole plak lepas tu, mak ni bgn g bukak tingkap kat bilik dia tu..
nak tgk kot2 ada org ke x ..
aku terus la marah kan..
bkn marah apa, marah2 sayang..
buatnya masa bukak tingkap, tetiba org tu terkam mak? x pasal2 aje..
bila aku da marah tu, terus cepat2 dia tutup balik..
pastu terus smbg tido..
bangun je suboh td,
aku tanya mak ada bunyi ke lg mlm td..
mak kata ada..
ish, apsal je tak kejut..nak jgk dgr..
then mak diam je..
aku ckp la kat mak..
along bukannya apa mak, kalau benda tu org, mmg along takot..
tp kalau hantu, takde la takot sgt..
ye la, kalau org dia bole buat apa2 kat kita..
kalau hantu, kita baca ayat2 suci insyaallah dia bole berambus..
then mak ckp, tu pon kalau teringat nak baca apa..

hish, ni yg aku tak suka ni bila perasaan takut mcm ni..
serius weh, bukan nak ckp besar ke apa..
kalau aku la...aku lebih takut org dr takut kat hantu..
org bole buat mcm2 kat kita..
tp hantu ....
eeee takot...

dah la kadang2 bila mak aku blk kg ke, aku tinggal uma sorang..
dibuatnya dia dpt msk uma aku, abis plak aku mati dibunuh ke ..apa ke..
tp harap2 tade pape la kot kan..
kalau betul tu pencuri, jgn aa masuk uma..kesian la kat family aku..
kalau nak, pg aa uma org lain yg lebih kaya ke apa..family aku bukannya kaya pon..
tp mlm ni aku nak try tido bilik mak lg..nak dgr ada tak bunyi atas bumbung tu..

hurm

ni aku share pengalaman kawan aku..
baca aa kalau rajin..
sedih betul bila lepas aku baca semua cite dia ni..
rasa mcm nk .......

Perkara nie jadi 6 thn lepas, esok tuh nak puasa ler, aku ingat lagi.. sebab tuh sampai laa nie aku cukup takut nak berkawan dengan awek yang lawa-lawa. Sehari sebelum puasa, aku ngan kawan aku pergi ler jalan jalan kat Sungai Wang, biasa ler hari minggu... dah penat berjalan aku pun lepak kat tingkat atas..gi kena teh ngan makan nasik ayam.

Dah makan.. aku pun cakap kat member aku, aku nak gi ker Lot 10, nak buat greeting card untuk member aku..perempuan ler ..hehehe (Greeting card machine..Kalau korang ingat lagi ler, kat tingkat bawah)

Aku pun gerak member aku semua tunggu kat situ..biasa ler dia orang bukan minat nak ikut.. bosan menunggu aku menulis card cinta..Jadi aku pun pi ler... ..

Tunggu punya tunggu sampai ler giliran aku pulak... .mesti member aku soundnyer... .aku pun start tulis... ... ."HALLOOO" itulah suara yang aku dok dengar..ish awek mana lak nie... sekali aku pun pandang ler... tengok bawah dulu...

aduh..sikitnyer lawa kaki dia.. slow-slow aku pandang atas..meh... sikit nyer cun ler... aku takleh lah nak kata apa.. aku pun terdiam.. sekali lagi dia kata "HELLO"... ..Aku tarik nafas aku pun jawab,"HI". Aku ingat dia pun senyum jerlah... sekali dia kata "I'M LINA MARLIANA" .. Peh sikit nyer sedap nama dia..dah lah tuh..cantik lak tuh... aku pun senyum... ..

LINA : "That is a nice card, untuk siapa?"

AKU : "It's for my friend, Dia nyer birthday tommorow"

LINA : "Boleh tolong I tak, I tak pandai nak pakai machine nie... I hope you can help me"

Inilah chance aku nak tunjuk aku punya skill... aku pun setuju nak tolong. Setelah selesai.. dia pun ajak aku jalan-jalan, dia kata dia dari singapore datang sini ada shooting untuk modelling, dia pun bagi aku business card dia.

Dalam hati aku, sikitnya happy.. maklumlah kita nie bukan ler handsome pun, boleh kenal ngan model kira okler, dengan bangganyer aku teman dia gi shopping. Dah agak agak 40 minit jugak ler aku berjalan, dah puas ler aku dengar cerita dia, dan keluarga dia dan BERTAPA DIA SUKA ORANG MACAM AKU, hehehe..sebab baik katakan.. BAIK BAIK ADA MAKNA NIE..aku pun teringat member aku tunggu kat Sg. Wang.

AKU : "Lina, Not everyday I have the pleasure to meet a woman as beautifull as you and how I admire your softness and your kindness and I really like to stay and try to know you better ,But I have to go now, my friends is waiting for me. Thanks for everything, and maybe I will call you and treat you for dinner someday..I hope you dont mind"

Sikitnyer power ayat aku tuh, aku pun chow.. aku pun tak sabar nak bagi tau member aku, aku jumpa model sikitnyer lawa.. tengah aku berlari nak gi Sq. Wang.. aku pun selisih ngan member- member aku kat Jambatan tengah tuh... . aku senyum dengan bangganya.

Dia orang sikitnyer hot..aku tak kisah.. aku pun dok cerita lah kat dia orang apsal aku lambat.. hehehe..sekali dia orang boleh gelak kat aku.. takpa aku pun cakap kalau tak caya jum aku tunjuk... . so Kita orang pi ler kat Lot 10 balik...


Sampai jer Lot 10, mata aku pun liar mencari gadis cantik manis tuh. Usha punya usha aku nampak dia..aku tgh nak escalator dia tengah turun, aku pun sound member aku

AKU : "Tu dia..yg pakai tang top tuh.. cun huh! aku dah cakap korang tak nak percaya"

MEMBER : "Ko tipu ah... tegur ler, aku nak tengok betul tak betul"

AKU : "Ye.. jap aku tunggu, jap tunggu ler kita dekat sikit"

Sambil escalator bawak aku rapat dengan dia, aku pun tegur ler dia tuh "HI LINA", sekali... ... ... ... ... ... .

Dia tengok aku ngan member aku... dia pun menjeling..PEH SIKIT NYER SOMBONG, Dia tarik muka macam aku tak kenal dia... FUHH aku pun terkejut, tak tau nak cakap apa.. member aku semua gelak bagai nak rak kat situ... ..

"KENAL KONON, SETAKAT KO LER... SEPULUH DIA BOLEH CARI", aku pun tak tau nak kata apa.. member aku semua gelak, aku blur... ...

Ada ker patut satu perempuan buat cam tuh kat orang macam aku nie, aku pun tak tau nak kata apa..aku harap korang semua tak lah lalui apa yang aku lalui.. aku betul betul tak paham... ... . Adakah semua perempuan cantik macam nie

Mungkin kot... .Aku dah mula berfikiran negatif... tapi aku tetap suka kat dia... .sebab aku masih lagi pikir yang dia baik..

Bodoh ker aku ?

Aku rasa mungkin ada sebab dia buat macam tuh, Aku pun tengok dia, dia pun tengok aku sambil buat muka blur... makin lama aku makin jauh dari pandangan dia... .dia tenung aku macam tak puas hati... . aku pulak tak faham...

BEDEBUK!!!!!!! ARGHHHHH!!!!

Nak dijadikan cerita, betapa besarnya kuasa ALLAH tuh..

Dia terjatuh. Habis semua shopping bag dia berterabur dekat lantai, dia tersembab dan menjerit sakit, High heel dia tersangkut kat escalator..aku terdiam, member aku semua pun senyap... ... ... ak! u tak tau, tiba tiba aku sedar aku tengah angkat shopping bag dia, cuba nak tolong dia..aku pun tengok atas..member aku blur..semua senyap... tengah aku dok tolong tuh..

tiba-tiba... ...

LINA : "PENCURI!!!! PENCURI!!!! PENCURI!!!"

Security guard datang, orang semua tengok.. ramai yg nampak..aku tgh duk pegang shopping bag dia, aku pun terdiam..UFFF dalam hati aku aku dah risau, aku pencuri ker..atau ada pencuri yg dia nampak... ..aku pun senyap"

PAP!!! aku kena pegang.. security tahan aku, aku pun lagi BLUR!! apa nie,aku nak tolong tapi aku kena tangkap..ish apa yag dah jadik nie... ... ..

Check punya check, rupa rupa handbag dia hilang... . aku pun dah takut.

Security tanya aku, mana bag dia??

Aku : "Mana saya ambik, saya nampak dia jatuh, saya pun nak tolong dia..mana saya ada ambil beg"

LINA: "Bang, Handbag saya dah hilang, nie mesti dia yg ambik. Passport saya, credit card saya, Handphone semua ada kat dalam tuh, Bang macam mana nie"

AKU : "I tak ambik handbag you lah, mana ada, I came down here to help you, apsal you kata I curik bag you"

Aku dah panik... ... ..

AKU : "Tadi sikit punya baik you, jalan jalan ngan I.. apsal tiba tiba u kata I pencuri... apa masalah nie"

LINA: "Since when I jalan jalan ngan you, I takkan keluar ngan orang macam you, muka pun macam muka pencuri... "

ADUH!!!! Aku dah benggang, aku pun keluar kan business card yang dia bagi..

AKU : "Then what is this ? Macam mana I ada card you kalau bukan you bagi "

LINA : "Mana you dapat business card I huh! Mesti you ambil dalam bag I, buat apa I nak bagi orang macam you, Bang, see.. I told you yang dia yang amik handbag I"

Sekali, apa yang aku cakap backfire kat aku, aku pun kena bawak ke office... member aku semua ikut aku.. aku pun dah takut giler.. abang aku senyap jer.. dia tak tau nak tolong aku macam mana, member aku semua tak tau nak buat apa... .

Sampai aku kat office, orang tanya aku mana aku letak handbag dia, dia duk memaki hamun aku.. aku diam, aku cakap aku tak ambik.. tapi bukti business card ada kat aku... . aku yang bersalah.. aku tak mengaku..

PAP!! aku kena tampar... .aku diam lagi..aku cakap aku tak ambik... office dah kecoh, dia dah mengamok "HEY! ORG MACAM YOU NIE TAK LAYAK JADI MANUSIA TAU, MANA BAG I, I TAK KIRA..ABANG, BAGITAU POLIS, BIAR DIA KENA TAHAN, TAK GUNANYA LAKI",

Itulah kata kata dia k... ... ... ... .

Dah tenat aku...

Ingat-ingat balik, aku nak nangis pun ada mengenangkan, nasib aku masa tuh... aku dah nekad dah, kalau polis datang, aku nak bagi tau mak aku yang aku tak salah, dan aku sayang kat mak bapak aku... . aku dah sedih giler.

Aku pun duduk kat situ, kepala aku dah sakit kena sepak, aku nampak ada orang datang, sikitnyer smart.. pakai jeans ngan slack..rambut panjang ikat belakang..orang tuh cakap

Manager : "APA MASALAH NIE OK..What is your Name?"

LINA : "Lina.. I nyer handbag hilang, Orang nie yang curi"

Manager : "Betul you ada amik ker? Bagi balik, tak perlu bising bising"

AKU : "Saya tak ambil..Dia yang tuduh bukan bukan"

Manager : "Lina, How sure are you, this guy took you handbag"

LINA : "Masa I jatuh tadik, tiba tiba dia ada kat depan I, mesti dia yang ambil... ... sapa lagi... muka dia pun muka pencuri"

Aku tetap tak mengaku... aku dah berserah... manager tuh pun dia angkat telefon, dia pun call.. aku sure dia call polis. Aku tak tau nak cakap apa, dia pun keluar..semua senyap jer kat dalam tuh... ..selang 10 min, dia pun datang ngan satu orang Indonesia.. dia pun tunjuk satu handbag kat Lina,

"Is this your handbag", Lina pun senyap dia pun mengaku... Manager tuh pun suruh ler cek dalam beg tuh ada apa yang hilang... ..semua okay... takda yang hilang..

Manager tuh pun cakap yang handbag dia jumpa kat dalam toilet wanita, so Dia suruh mintak maaf kat aku, sebab menuduh aku yang curi sedangkan apa yang aku nak buat, cuma tolong dia... ... .

APA YG PATUT AKU LAKUKAN ??

Aku pun senyap, aku pun keluar... Semua member aku tanya aku apa yang jadik,aku cakap bag dia tertinggal kat dalam toilet, org cuci jumpa..so dah settle dah, aku nak balik... .

MEMBER : "Ha'ah apsal ko bodoh sangat, ko sound lah dia..Ko cakap ko nak saman malu dia... tak guna nyer pompuan"

ABG AKU : "Ha'ah, ko mintak jer duit kat dia..lantak lah, lawa tak lawa... dia betul tak gunanya orang, ingat cantik boleh buat sesuka hati... ."

Aku pun terus masuk pejabat aku pun sound dia direct aku nak saman dia, lantak apa nak jadik jadik.. aku pun benggang dia buat aku camtuh, sedangkan tak pernah dalam hidup aku tak hormat org perempuan...

AKU : "Oi... aku tak kira aku nak saman ko, aku nak ganti rugi.. ko ingat apa, yang ko ni cantik sangat, semua orang suka, kalau dah hati busuk tuh,busuk jugak... sekarang ko tuduh aku mencuri, aku tak buat.. aku malu... mana ko nak aku letak muka aku, aku nak sue ko kat court"

Manager : "Dah lah tuh, dia silap.. dah lah tak yah kecoh kecoh"

AKU : "Ko pun sama, dengan ko,ko dengan Lot 10 aku nak saman, aku ada saksi member aku, Ko tampar aku, kata aku pencuri, ugut aku..ko ingat apa..aku nie bodoh.. aku dah suruh member aku call police, aku nak buat report kat semua.. camna?? puas hati korang"

LINA : "APa ko ingat ko bagus?? nak report aku... .. aku tak takut ler.. ko ingat aku boleh masuk penjara.. aku call bapak aku baru ko tau??"

AKU : "baik ko call, nanti ko kena tahan.. padan muka... ko (manager) plak.. apa tunggu sini, gi ler call boss ko, aku nak saman nie"

Manager : "Dah lah tuh, Lina call your father, tell him that you have a problem here, kalau dia report you yang susah, sebab you tuduh dia??"

Lina pun call bapak dia, aku dah makin berani dah..hehehhe, aku suka.. tapi sambil tuh cuak jugak..takut aku yg kena tangkap ugut dia... hehehe

Lina cakap ngan bapak dia, dia tengok aku... ..dia letak telefon.

LINA : "Nah amik nie, aku mintak maaf... ... ."

Dia bagi aku RM300, Dia ingat apa aku boleh kena beli camtuh jer.. aku apa lagi, aku amik duit tuh, aku campakkan kat muka dia... ... ... ... .

Dia terkesima..

"Setakat RM300, ko ingat aku apa... ... . budak kecik boleh ler ko buat camni..apa ko nie tak paham lagi ker, aku taknak duit.. aku nak tengok ko kena tahan jer..buat tuduhan palsu.."

Dia pun bengang call bapak dia lagi..kali nie dia bagi aku cek RM1000, aku tak nak tapi member semua sound aku, apa masalahnya amik.. banyak tuh.. sapa nak bagi seribu free free..aku pun senyap... ... .

Aku amik cek tuh aku pun koyak... . aku cakap aku bukan jenis yang boleh dibeli... aku dah buat keputusan aku nak dia kena tahan... .

Last, dia bagi aku sekeping cek RM10000, aku pun tergamam... ... . banyak tuh bagi umur orang macam aku, aku tak tau ada ker aku nak berkeras atau aku nak amik, member aku semua suruh amik, manager tuh pun suruh aku amik...

aku pun nak jugak amik...

so aku pun mengalah aku pun amik ler cek tuh.. aku pun nak bla... ... tiba tiba aku dengar dia sound aku..

LINA : "Hmm, setakat muka macam tuh, dapat duit senyap ler.. tak malu"

Aku campak cek tuh, aku terus gi kat dia... .. aku tak kira aku tak pernah tampar perempuan sebelum nie, tapi untuk dia aku sanggup buat..aku baru nak angkat tangan.. ada orang tahan aku... ... ...

"Oi..bangun oi... dah subuh dah nie... "

HAHAHA... MESTI SEMUA TENSENN... JGN MAREEE..melampau betul drama...

Monday, July 21, 2008

selamat hari²

yuhuiii...
arini tade keje kat opis..
pastu aku pon merajinkan diri utk mengedit pic si eli
dia suh edit cantik2..
so aku kata ok..
bila da siap..mcm ni la hasilnya...
hah, cantik tak??


eli kata dia suka pic aku edit ni..
tp walaupon dia suka, ttp aku kene carut dek dia..
padan muka aku kan!hehe..
tp papepon, happy beday n selamat ari jadi kat ko la bebeh ..
semoga panjang umor n murah rezki n ...........
(sgt skema wish aku utk ko..tp nak wat camne, aku mmg tak reti nak wish² ni..)

can't wait for da 2nd august ni kan eli..
ahaha..:)

pstt...aku da mintak izin eli dulu b4 letak pic ni..
kan eli kan..

Friday, July 18, 2008

rajinnnya dia


itu adalah puan boss..
nak tau dia tgh buat apa?
ha...dia tgh kemas pantry..
kalau dia kemas pantry, aku pulak buat apa?
aku hanya duduk kat meja aku smbl layan intenet..
bagus kan aku, eh baguskan puan bosss.

ekceli, tade apa pon nak dikemaskan pantry tu..
sbbnya aku rasa tade semak pon..
lgpon smlm akak cleaner baru dtg kemas ofis,
tp puan boss aku ni mmg suka tukar posisi barang2 dlm opis..
so sbb tu la dia buat kot..

aku bukannya tanak tolong..
kang kalau aku tolong, takut bercanggah pendapat..(ke aku malas?)
so better aku dok dendiam je kat meja aku..

Thursday, July 17, 2008

cuba la kalau berani..

Gantung kereta selepas harga minyak naik
Oleh SAMSUL BAHARI MOHAMEDsamsul@kosmo.com.my


MOHD. YUSUFF menunjukkan keretanya yang diletak atas gelung konkrit depan rumahnya di Kampung Bukit Nangka, Tanah Merah semalam.

TANAH MERAH - Tertekan dengan kenaikan harga minyak, seorang penduduk bertindak meletakkan kereta Toyota miliknya di atas gelong di hadapan rumah di Kampung Bukit Nangka, Jeli.
Mohd. Yusuff Mamat, 45, yang berniaga kecil-kecilan memberitahu, beliau terpaksa berbuat demikian lantaran tidak mampu lagi mengisi minyak dan kini bertukar menggunakan motosikal sahaja.
Beliau mengambil keputusan mengupah jentolak menggantung keretanya dua minggu selepas kenaikan harga petrol diumumkan.
Sebelum ini, beliau sering berulang-alik dari rumah ke bandar Tanah Merah sejauh 40 kilometer sehala untuk membeli barangan keperluan untuk gerai makanannya dan mengakui kos perjalanan itu kini semakin tinggi.

hahhaha...ada sesapa nak ikut pakcik ni gantung kereta tak??

Wednesday, July 16, 2008

macam² ..

aku tatau aa..
since dulu lg aku suka sgt tuka pesen n kaler rmbt..

setahun ntah berapa kali..
cina kedai tu sure suka la kan aku asik dtg kedai dia je..
sebabnya aku mcm membantu dia utk cepat kaya..

tp aku ni la yang cepat miskin tade duit lepas buat rambut..
mak da xlarat nak bising ..dia kata dr bg duit aku kat cina kedai rmbt tu, baik bg kat dia..
eheh..tu budgect lain mak..


bukan aku nak belagak ke apa..
tp mungkin tu cara aku nak bg kepuasan utk diri sendiri..

nak bg kepuasan kat benda lain, tade benda rasanya
lagipon aku suka tuka2 pesen rmbt ni...

setiap org ada cara masing² utk puaskan diri sendiri..
so mungkin ni cara aku kot..

ni aku letak gambar aku ek..

tp tade aa lawa pon..
lgpon, aku bukan buat kat kedai mahal²..
aku cuma g saloon kat p.indah tu je..
harga dia bole tahan berpatutan la..
da 6 thn kot aku g situ..
aku suka g saloon tu sbb dorang pandai nak sesuaikan pesen cemana utk aku..

sbb tu aku x berani nak gatal2 tuka saloon lain..
kang kalau g saloon lain, mau menyesal x sudah mcm aritu..
hahha..

pertengahan 2006- curly & highlite


pastu aku
straight kan balik after 6 months kot..(early 2007)
aku malas nak jaga curly tu..leceh..nak kene letak gel bagai..
melambatkan aje!


gile mengada nak ada bunga..kononnya ayu!

sebulan je aku rmbt pnjg time tu..
pastu aku potong pendek..lgpon time tu mcm musim semua org rmbt pendek..

aku pon ikut aje..(mudah tepengaruh bab2 rambut ni)
tp time tu aku x potong kat saloon biasa, aku g kat the curve..
pekabooontot nama kedai tu..sevis dia ok..tp agak mahal..

so mungkin tu yg pertama n terakhir rasanya aku g kedai tu..
mcm rugi je..

bg aku, sesuai la kot hair stylish kat pekabooo tu buatkan style mcm ni utk aku..
dia kene messy2 sikit..
tp tangan aku ni x creative..

so selalunya adik aku yg bongsu tu akan style kan rambut aku...
sebabnya kalau aku, aku just sikat n biar je..
gila x seni aku ni..


bila da panjang sikit rmbt tu,

aku gi tukar kaler plak..
aku suh cina tu kalerkan satu kepala..pastu buat 1 line, mcm kaler blond..kononnya mcm highlite..

ni warna yg sama mcm pic yg atas tu..cuma kaler dia makin lama makin terang..(middle of 2007)

lama jgk aku stay ngn pesen n kaler mcm tu..
pastu bila da bosan,

aku g suh cina tu tukar kaler plak..
disebabkan aku suka kaler
purple, so aku suh dia purple kan rmbt aku..

kaler purple dia mcm menarik , tp x kekal lama..dlm sebulan lbh je kot..
pastu dia tukar jadi brown balik..mmg camtu cina tu ckp..

xsmp 3bln pastu, aku bosan lg..
aku tukar kaler hitam plak..tp ada highlite merah..

cobaan berani..
ye la, nmpk dek nenek aku kat s.alam tu..
mau di ceramahnya aku 4 hari 4 malam..


aku suka gile kaler mcm ni..
kononnya rock la kan..
tp merah tu pon x thn lama..2 bulan je kot..
then yg merah tu nmpk mcm brown²..
n hitam tu skang jadi mcm brown jgk..


so rmbt aku skang,
mcm ni la....
mcm ada rasa nak tukar kaler je lg..
tp mcm da takmo..
nak kasi rmbt aku rehat dr diapa-apakan..
papepon, tgk je la nanti..



p/s: sesapa yg minat nak try kat salon yg aku biasa pg tu, sila bg tau sahje..
salon tu murah n puas hati la..

award


wah, terharu ai dibuatnya..
baru igt nak resign or amik cuti lama sikit..
bila da dpt ni, tgk aa cemana nnt..:)
papepon, tenkiu very da much² la..
award ni di bg dek si lindosh ...

Tuesday, July 15, 2008

jongjong inai mak ipong rajawali..

tada...
cantik tak??hahah..
ni aku buat masa nak raya thn lepas..
ekceli sesaja menggatal nak buat bendalah ni..
sebabnya time bulan puasa kan byk je kedai yg buat lukis2 mcm ni kat jln tar..

masa nak buat tu aku pesan kat akak tu suh buat corak simple² sahje..sbbnya kang kalau padat berselirat sgt sure buruk mcm kap lam ya nga (bahse jawi,sila eja)..so dia pon tunjuk corak ni..
aku pon setuju ajo...
ekceli corak yg panjang tu patutnya ke jari telunjuk..tp aku suh akak tu tukar g jari tgh..
sbbnya kalau buat kat jari tgh tu, mcm bes..
sbbnya kalau nak tunjuk fuck nmpk mcm sopan+rock=sorock..

masa siap dia lukis² tu, dia pesan...
jgn basuh dlm masa 2 jam kot..
tp dlm sejam gitu, aku tgk dia da kering..
then merekah² tu..aku pon kopek n g basuh..
so hasilnya, warna dia xla pekat sangat..
xpe la...bukan apa pon..
saje² try test je..

wan aku kat raub tu..
suka sgt berinai..
teringat dulu masa kekecik..
kalau aku ada kat kg,kadang² dia tentu buat inai..
tp bukan utk aku..utk dia la kan..
bila dia pakai, aku pon sebok nak pakai jugak...
bila da pakai tu, sure wan aku bungkus ngn plastik..
sbbnya takot comot..
inai dulu ngn skang lain..
inai dulu kene giling bagai..
skang ni da moden, ada yg jual dlm tiub la..da hancur guna mesen la..
tp seingat aku, wan aku guna batu giling..
gile kuat org tua tu menggiling masa tu..

inai dulu kaler dia merah n susah nak hilang..
tp skang oren je, pastu x smp sbln pon da bole hilang
ada skali tu, aku inaikan kuku aku..time tu kecik lagi la..
masa buat tu eksaited..tp bila da basuh je inai kat jari aku tu..
aku da mula rasa menyesal..bila menyesal tu,mcm2 soklan aku tanya kat wan..
camne nak hilangkan cepat..kalau kikis kuku bole ke tidak..
ahhaha..sebab nya aku tak tahan bila bau inai tu..
gile mengada..
sapa suruh buatkan..so padan la muka..
since dr tu..mak ngn abah akan igtkan wan kalau aku nak berinai, jgn kasi..
sbbnya takot sawan mengada aku dtg..
hahha

skang ni, bila da besar...
aku da xkisah dah..
rasa mcm nak je pakai inai banyak2...
tp time kalau aku kawen nnt..
aku nak buat corak mcm2..
siap kat tangan, kaki, lengan, montot bagai..
hahah

Monday, July 14, 2008

ni mcm punya org pon ada?

Nie betul nyer marah nie...

Baca Sampai Habis Ye...


derma darah pon nak ungkit...

amik kau..!



Amir tampak kebingungan, sambil memecut laju BM7
series nya dia pun tiba diperkarangan rumahnya.
Rumahtangganya sedang bergolak.

Isterinya mahu meninggalkanya melupakan mahligai indah
yg mereka bina sekian la man ya.

Amir : Safirah...ko nak ke man a ni? Jgn ko nak derhaka
dgn suami, tempik si Amir..

Safirah : Saya nak meninggalkan abg! Tak tahan saya
dgn perangai abg yg terlalu Materialistik! !

Amir : Abih Beg-Beg tu...Yg ko pakai tu...Crocodile,
Samsonite tu semua aku beli hasil titik peluh aku
tau....!!

Safirah : Tapi....

Amir : Tak da tapi-tapi... .Kau nak tinggalkan aku...
jgn bawak beg beg kepunyaan aku ini.. Pegilah ko selai
spinggang!!

Safirah : Abg ni Kejam....Tak mengenang budi..

Amir mencelah...

Amir : Oh tak mengenang budi...!!!
Hoi Safirah , cuba
ko ingat balik masa ko eksiden dulu....ni hah darah yg
mengalir kat dalam tubuh aku ni hah yg jadik
penyelamat dikala nyawa kau tenat...Skarang kau nak
tuduh aku tak mengenang budi!!

Safirah : Abih nak saya bayar balik hutang darah abg
lah ni...??

Amir : Kalau itu hakikatnya!! ....... Kau tak payah nak
tunjuk keras... ko tak da apa... harta, bende... nak
bayar balik semua yg aku berikan pada kau selama
ini...

Air mata Safirah mengalir laju... membasahi pipinye yg
berjerawat itu!!

Safirah tak berfikir panjang setelah didera secara
batiniah. Dia pun mula membuka segala pakain yg sedang
dipakainya.. .

Safirah : Baik !!!!! Saya akan Keluar dari rumah ni
tanpa seurat benang...

(Sambil membuka Baju Kurungnya).. Nah (sambil mencapak
ke arah Amir) amik balik Baju Kurung Den Wahab yg awak
belikan Raya dulu!!!!

Amir tersentak !!! Safirah cuma tinggal bercoli dan
sluar dalam saja......

Jiran tetangga mula mengambil perhatian..

Safirah :Nah!! (sambil Mengambil sesuatu dari dalam
Seluar dalamnya)

Ambik Ni !!!!!!!

Si Safirah mencampakkan Tuala Wanitanya yg dipenuhi
darah itu!! kpd Amir...

Amir : Eii..iiii..Apa ni ...Peng...

Belum Sempat amir mengahabiskan ayatnya....

Safirah : TU!!! BAYAR BALIK HUTANG DARAH AWAK,
SAYA BAYAR SECARA INSTALLMENT. .....!!


hahaha..ni aku kopipes je dr emai..

;)

tipah tertipu

aku xpaham betul la bank² kat mesia ni..
nak buat settlement pon susah..
aku nak bg duit kat korang..bukan nak suh korang bg lagi duit kat aku..
gile betul la..

wahai kawan²..
aku nak nasihatkan korang ni..
jgn sesekali berani nak try CIMB EXPRESS LOAN
sgt sux ok..
aku nak buat settlement..
surpose loan tu utk 4 thn,
tp disebabkan aku ada rezki lebih, aku nak bayar la awal..
setahu aku, kalau kita nak buat settlement, of coz dpt kurang kan..
tp rupenya x..
aku kene bayar semua amount balance + 3 month interest yg kedepan + admin fee..
wtf??
banyak kali aku tanya kat budak bank tu..
aku tanya dia kenapa mcm ni..kenapa plak kene bayar lebih..
then dia kata sbb ada dlm agreement aku jnji nak bayar utk 4 tahun, so bila bayar awal,dia mmg akan charge mcm tu..
gile sakit hati aku dibuatnya..

congrats aini!

sabtu lepas, ainiyah merangkap bekas kawan seofis kawen..
dia buat kat dewan YMCA kat tp hiway federal..
aku join yan ngn husband dia..

maklom la hidup sebatang kere mcm aku ni, sapa la yang ada..
gile sadis!hahah..

apakata aku letak je gmbr...
mls nk type byk²..


pn. aini & husband
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ni plak pn. mazian n cik cha (aku yg xreti dok diam, sbb tu jd gitu muka aku!)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


pn.yan, aku, pn.aini & husband

kitorang ber3 ni kalau da berjumpa, xsah kalau x gossip kan...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
cite kat bawah ni aku kopipes dr blog yan...
tetiba tade mood nak type..
baca je la ek..

actually masa tengah makan ada satu adegan yang menarik and funny sebenarnya. kita orang semeja dengan this 1 family [mak ayah and anak teruna*charming gitu kan*] and sorang pakcik [i tell u haa this pakcik very funny tau].

masa makan tuh boleh la kan si chacha ni dok sepak2 kaki jojo kat bawah meja. sebabnya depan kami tuh ada ANAK TERUNA yang sungguh menarik hati kan [for chacha jek. jojo cannot aaa coz sebelah ada bunny tau huhu] chacha apa lagik. kasi jaga saham aaa good work chacha! camtuh la kalau nak jadi menantu pilihan babe.

lepas tuh, kita orang layan makan ketupat palas dengan lauk [itu makanan selepas makan nasi k]. masa ni syok. sebab kita orang tak pandai bukak ketupat palas! masalahnya bukan tak pandai tapi susah aaaa [chacha sebenarnya yang bertugas bukak ketupat palas]. elok2 nak bukak tuh ayah kepada anak teruna tuh pun bersuara aa. dia ajar cara2 membuka ketupat palas [kiranya chacha dah dapat restu ayah mentua aa hahahaha]. apa lagik ligat aa makan ketupat palas kan. tapi tak sampai 5 minit ada pakcik ni tegur chacha. dia mintak chacha bukak lagi sekali ketupat palas tuh. nak tengok pandai ke tak. tapi yang best nyer..pakcik ni SPEAKING tau! walaupun dengar macam ala2 broken gitu kan tapi boleh difahami lagik. kita orang dah tahan gelak ni. sebab kita orang dah agak sure pakcik tuh ingat chacha ni bukan melayu hahahahaha [dah banyak kes macam tuh jadik kat chacha]. yang chacha pulak boleh la kan layan pakcik tuh. dia pergi bukanya semua ketupat palas. kononnya nak tunjuk aa dia dah pandai. makan tak lagik. sabar je la.

tapi pakcik tuh memang cute aaa sebab sepanjang dia duduk situ ada jek dia nak buat lawak kan. jojo ngan chacha tahan gelak je la.

lepas settle semua kita orang macam malas nak bangun lagik. salah satu sebabnya nak tunggu tina datang. so tunggu la. kita orang sebenarnya nak main2 dengan anak dia yang sungguh comel itu.


psttt:tenkiu yan..



Sunday, July 13, 2008

didera..sob..sob

aku didera!
aku diseksa!
aku terseksa!
aku dinoda!opss..

haha..
tade la..
ekceli bebangun tido pg smlm rasa mcm xsedap badan je..
pening kelapa eh kepala..
pastu tekak sakit, lenguh² badan semua cukop..
gamaknya nak demam la kot kan..

dlm pkl 9++ gitu, anta adik tution, pastu g bekfes ngn mak
nak makan pon tade selera..
tgh2 lepak tu, tetiba tejumpa kwn mak, pastu ntah camne aku tanya kat akak tu ada tau tak kat memana ada urut?
sekali akak tu kata ada...
so apalagas, aku ajak aa mak n akak tu anta aku g urut..
gile bes..aku lebih rela urut dr pegi klinik..
klinik kene makan ubat..
urut sakit tp bes..

masa makcik tu urut,
dia kata aku ni kepala angin ehh banyak angin..
yeah mmg betul ..
pastu dia kata, selalunya kalau dia urut org byk angin ni, dia akan keruk..
hah keruk tu apa?
dia ckp la...keruk tu buang angin pakai duit syiling tu..
ohhh..xpe cik buat je..saya selalu je buat..
pastu dia pon buat la kat badan aku..
sakit tp sedap wehh..
masa dia buat kat tengkuk aku tu aku da terpk..
ish, da la rmbt aku pendek sure nmpk merah² gitu..
gile buruk..tp nak sehat punya pasal akak ok je..
pastu belakang badan aku ni lg banyak birat² dia..
tp tak pulak aku tngkp gmbr..malu plak aku nak tunjuk dlm ni..
kang korang tgk plak lemak² berlebihan yg aku ada ni..

bole tahan sedap aa dia urut..
lama plak tu..dekat sejam lebih..
pastu bayaran dia ikhlas plak tu..
tu yg lg aku suka..
kat kl ni, susah nak cr urut yg betul ikhlas..
kebanyakkan dia akan tetapkan masa n harge utk mengurut..
contohnya sejam patploh hinggit..
tp bila urut, rasanya mcm diusap2 suh tido je..

smlm lepas urut, terus balik uma..
mandi² n tido smp ke petang..
sedar² da pkl 6++..
pastu bangun, buat apa yg patut..
pas isyak tido balik..
gile bosan, semalam hari tido sedunia gamaknya..
tp so far pg ni badan takla sakit sgt..
cuma terasa sengal² sikit je..
mungkin bekas urut tu kan..

Thursday, July 10, 2008

tau tak kat mana?

td aku ada dpt email ni..
dia suh aku dtg interview kat 1 bank ni..
tp dia tade pon kasi address ke apa..
cuma kasi details utk interview n gmbr building bank tu je..
email dia pon xle send reply...tah pape ntah..
nak suh org dtg interview, tp info x cukop.
benci aku tau...
aku mcm nak sgt keje kat bank tu..
penat aku pk kot² aku pna tgk bangunan bank tu, but still tak igt..
pastu aku google , tp still tak tau jugak..
agak²nya korang tau tak?
kalau tau, inform la aku...aku nak try aa keje situ..
mcm best je...
mana nak tau kalau keje situ dpt rezki lebih, bole la aku mengubah nasib aku sekeluarga..

ha, ni la gambar bank tu..
korang tau tak bank apa??
dia cuma tulis dlm email tu bank of ........

azam berazam

aku dah lali dengan ayat² mcm ni...

"cuba kamu g amik lesen, xyah nak harapkan mak ..."
"eh, nape u tak g amik lesen, kan senang kalau pandai drive..."
"weh!ko bila nak amik lesen ni, kete ada..bole bawak.."
"keje jauh, kan sng drive..xyah kuar awal² pastu xyah kejar train bus bagaitu.."
"bla..bla..bla.."

sgt keji kot aku ni..
umo nak msk 2*, but still tade lesen..
aku bukannya xmo g amik lesen,
tp mungkin aku takot KOT...
xpun mungkin aku tade masa nak g belajar KOT,
xpun mungkin ada sejarah hitam KOT...
xpun mungkin aku pna g belajar, tp amik test tak lulus² KOT..
xpun mungkin aku pk 1hari nnt aku ada driver KOT..
xpun mungkin aku mmg xpna terpk nak ada kete sendiri n bole drive kemana saja KOT..
macam² kemungkinan ada kat sini...

tekala apa kemungkinan yg menyebabkan aku tade lesen..(yan&eli sila jgn teka.kalau x putus kawan!)
aku mmg takkan bg tau mana 1 diantara kemungkinan tu,
sebabnya, kalau aku bg tau confirm aku akan di gelakkan atau papesaje...
so untuk mengelakkan dr sebarang kejadian yg menyakitkan, memalukan or apa² better aku xyah bg tau la kan...
tp kalau nak tau jgk, g a jumpa mak aku, then tanya apa kes aku tade lesen,
confirm dpt jawapan la...sebabnya mak aku mmg suka bercerita...

ekceli aku pon da bosan dgn kehidupan tade lesen ni n x pandai drive..
sgt sadis kan..
susah gile sbnrnya, tp nak wat camne...sendiri pk la kan!
papepon semoga azam aku tahun ni utk amik lesen menjadi la kan..(setiap thn azam mcm ni...tp x jgk dpt lesen)

Wednesday, July 9, 2008

i'm yours!

hye jason mraz..
i sokkkkaaa lagu u..
u ni hensem la....
rasa mcm nak berkenalan je..

sepi yang tak sepi

smlm balik keje g lepak ngn anne..
anne ni kawan baik aku since sekola rendah..
dulu mmg la selalu jumpa, tp skang sebulan sekali pon susah..
sbbnya masing² bz..
lgpon anne da ada family, so harusla dia utamakan laki n anaknya yg tercinta...

smlm tu kitorang gerak balik naik lrt sesama..
then truun kat ampang, coz anne park kete situ..
lepas amik kete dia, g ampang puteri amik anak dia plak kat nursery..
pastu anne ajak mkn kat fudkot sblh petronas blkg tu..
anne kata, makanan kat situ sedap..dia selalu pegi..
aku pon ikut aje..
1st time aku lepak makan situ..
makanan n layanan dia not bad..so next time bole dtg lg..

makan²..sembang²..layan kerenah baby..gossip²
sesedar da pkl 7 lebih..then kitorang pon gerak..
anne anta aku balik..
pastu masa on da way blk, eqasut sms tanya jd ke tak nak tgk sepi..
alamak, camne je..da xlarat sbnrnya nak lepak2 ni..
tp kalau x pg arini, bila lg..sok lusa budak tu nak start kelas..
so nak tanak aku pon ok aje...

dlm pkl 9 eqa amik aku..
then kitorang g mbo kat tmn dagang tu..
tgk disitu saja..dekat n senang..
sampai mbo dlm pkl 920 gitu..movie plak start pkl 10..
sementara movie start, kitorang terpaksa menebeng tp2 dinding..
gile takde tmpt duduk utk menunggu..ramai gile org nak tgk movie..
sembang punya sembang sesedar da 955 gitu..
aku pon membebel kat eqa bila bole masuk ni..penat da berdiri..
tetiba eqa terperasan kat board tu ada tulis note..dia kata tunda 15 minit..
perghh kene tunggu lagi..mensampah betul!!

ramai kata cite tu bes n touching la jgk..
tp bg aku, x la bes sgt..
sebabnya, kalau touching², confirm air mata aku meleleh punya..(jiwa halus beb!)
pastu confirm aku akan kusyuk n tawaduk..
tp x, aku mcm tasabar² nak tunggu dia abis
rasa mcm bosan teramat..
ntah kenapa ntah..
ke sebab aku tak sepi mcm cite sepi tu..
or aku terlebih sepi dr cite sepi tu..
banyak kemungkinanla kan..

papepon, congrats to khabir!

Tuesday, July 8, 2008

adakah sukakah bagaimanakah

adeihhh..
runsing la pulak hotak aku ni..
ntah kenapa..x tau apa kebenda sesat dlm otak aku..
xsuka betul..

bila otak aku sesak cenggini..
mula la mcm² pe'el aku buat...
nnt mula la aku mandi x kenyang, tido x basah, naik tren salah, ckp merapik meraban semua..
hishh dunia dunia..

kenapa ek cenggini..
adakah aku dirasuk?? choiiii
adakah aku angau?? hurm...ntah la..
adakah aku gila bayang?? ish!bagai anjing dengan bayang???
adakah aku sudah gile meroyan?? aku belom mengandung n besalin, so x mungkin la kan!
adakah aku stress?? mungkin, i need vacation!
adakah aku dilamun cinta?? sila jawab kepada sesiapa yg rasa dia dicintai oleh aku!
atau adakah __________________... (sila jawab yang ariff!)

Monday, July 7, 2008

suka tak suka tak suka tak suka..

tada!!!!
aku potong rambut lg..
hah, tp kali ni sgt la pendek..
aku suka walaupon mak tak suka..
aku suka sbb dia pendek n style kononnya..
tp mak plak tak suka sbbnya mak kata lg nmpk mcm anak cina...
arghh!suka patah kan semangat aku tau..

ha, cuba korang tgk..suka ke x?
papepon kalau korang suka ke,tak suka ke... aku tetap suka!!!

KALAU la...

tetiba aku terpk,
KALAU la aku kawen nnt kan,
pastu laki aku mcm senang la..
ala, bukan senang apa...
kiranya dia mampu la nak tanggung aku n anak sorang dua buat masa tu,
aku mmg mintak sgt jasa baik dia suh bg keizinan aku tapayah keje utk sebulan dua, xpon setahun dua...biar dia sorang je keje..aku dok uma jaga anak n buat apa yg patut..
makan minum, pakai tu dah sememangnya tanggung jawab dia la kan..
tp dia kene aa kasi gaji kat aku..ala, xyah aa byk2..
atleast stgh gaji aku time keje dulu tu ke kira ok..
gaji ni lain kira..tanggungjawab yg dia bg lain kira..
bukan apa, atleast duit gaji tu aku bole buat simpan masa tua nnt..(yeke?ntah² x sempat tua, duit tu abis da aku buat g soping or pape kan..)
rasa mcm melampau x?

aku bukannya apa pk cenggitu,
ekceli aku bosan gile + malas ni..
rasa mcm nak tambah je cuti lg..
xpuas rasanya cuti since jumaat aritu..
adoiiiilahai..

Wednesday, July 2, 2008

bersatu kita teguh, bercerai saya report sama boss!

argh!
gile bosan...
aku sorang je kat hopis..
da la keje tade, tgk tb pon tak bes, hishhh mati kutu babi aku dibuatnya..

senin aritu, puan boss submit borang cuti kat aku..
katanya nak balik kg, mak dia tak sehat,
tp tatau berapa hari dia nak cuti,
disebabkan kesian, so aku approvekan je la cuti dia tu..
(hehe, manade dia isi borang..tu saja je aku tambah..tp cuti tu mmg betul la)

ni plak pasal jeffry bukan nama sbnr tu..
semenjak ketiadaan puan bos, dia pon ntah mana²..
call tadapat, cuti x apply,sukasuki dia je...
gile berangin aku!

aku bukannya apa, tak aci aa si jefffry buat aku camni,
atleast gilir² la..
sehari dia cuti, sehari aku cuti, sehari dia cuti, 2hari aku cuti,
ni tak, tiap² hari dia...lepas dia, dia, dia...
abistu aku bila??

so, PERHATIAN KEPADA JEFFRY BUKAN NAMA SEBENAR!!!(kalau dia baca aaa kan)
esok sila datang ofis!!!!!
saya nak cuti jugaakkkkkkkk..

Tuesday, July 1, 2008